Rusija poziva IAEA u Zaporožje i optužuje Gutereša da je zaustavio posetu

Svet 09. avg 202214:269 komentara
Podeli:
Izvor: ED JONES / AFP

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo da predvodi delegaciju koja je planirala da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, ali da je posetu zaustavio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš preko Odeljenja za bezbednost UN.

Pročitajte još:

„U najužoj interakciji sa Agencijom uspeli smo da otklonimo sva teška pitanja u vezi sa organizacijom i održavanjem ovako složenog događaja u sadašnjim uslovima. Međutim, u poslednjem trenutku crveno svetlo je upalilo Odeljenje za bezbednost Sekretarijata UN. Putovanje je otkazano. Vlasti u Kijevu su to iskoristile da pojačaju svoje provokacije i granatiranje nuklearne elektrane“, navelo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Iz Moskve dodaju da se nadaju da generalni sekretar UN Antonio Gutereš shvata svoju odgovornost i da se neće vešati u misiju IAEA preko njemu odgovornog odeljenja Sekretarijata.

„Sa svoje strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja“, navodi rusko ministarstvo.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je prošle nedelja pozvao na hitan prekid vojnih dejstava u blizini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, upozoravajući na „veoma realan rizik od nuklearne katastrofe“.

Proruski guverner Zaporožja Evgenije Balicki rekao je da nuklearka trenutno radi normalno i najavio da će oko elektrane biti raspoređeni sistemi protivvazdušne odbrane.

Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za granatiranje područja oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

Komentari

Vaš komentar