Rusija pozitivno ocenila spremnost SAD da razgovara o produženju Novog STARTA

Svet 21. jan. 202108:06 > 08:09
Podeli:
Izvor: YURI KADOBNOV / AFP

Stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov ocenio je kao pozitivan signal izjavu kandidata za američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će tražiti produženje Pakta o smanjenju strateškog naoružanja, poznatog kao Novi START.

„Činjenica da je Blinken izrazio spremnost da traži produženje sporazuma Novi START pozitivan je signal koji mi naravno pozdravljamo“, rekao je Uljanov u sredu za rusku televiziju „Rasija’24“.

Uljanov je kazao i da je veoma verovatno da će se SAD, sa novim predsednikom Džozefom Bajdenom, vratiti u Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNESCO i Savet UN za ljudska prava, prenosi agencija TASS.

Povezano:

„Ono što je naročito važno i interesantno za našu stalnu misiju ovde u Beču jeste to što deluje da se čine ozbiljni koraci na povratku SAD u okvir medjunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana. Na to u najmanju ruku ukazuju sve izjave naših američkih kolega iz novog Bajdenovog tima“, naveo je Uljanov.

Blinken, koga je Bajden predložio za šefa američke diplomatije, rekao je da nova administracija SAD namerava da radi na produženju pakta Novi START, ključnog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja koji ističe u februaru.

On je obećao da će se tim pitanjem pozabaviti čim Bajden položi zakletvu.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva pozdravlja političku volju SAD da sporazum bude produžen.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe sile smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dve sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987. godine.

Komentari

Vaš komentar