Rusija poslala dva aviona humanitarne pomoći Kubi

Svet 24. jul. 202115:365 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/gabrielmbulla

Rusija je objavila da je poslala Kubi dva aviona sa humanitarnom pomoći, u kojoj je i milion maski, da pomogne toj zemlji u zaustavljanju velikog rasta broja zaraženih od kovida-19 i u suočavanju sa ekonomskim embargom SAD.

Povezane vesti:

Po naređenju predsednika Vladimira Putina dva aviona An-124 „Ruslan“ ruskog Ministarstva odbrane poletela su sa aerodroma kod Moskve ka Kubi, „zemlji dugogodišnjoj saveznici“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

„Avioni će Kubi isporučiti hranu, opremu za individualnu zaštitu i više od milion maski. Ukupno više od 88 tona“, navodi se u saopštenju.

Kuba, koja ima 11 miliona stanovnika, poslednjih dana beleži zabrinjavajući porast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa. Od početka pandemije zaraženo je 316.383 ljudi, a umrlo je 2.203, prema zvaničnim rezultatima od petka.

Na tu situaciju se dodaju ekonomske teškoće izazvane istorijskim embargom SAD. Vašington je takođe u četvrtak uveo finansijske sankcije, uglavnom simbolične, protiv kubanskog ministra odbrane.

SAD su navele da se sankcije uvode zbog „represije“ nedavnih „mirnih demonstracija za demokratiju“ na Kubi, i zapretile komunističkim vlastima u zemlji novim kaznenim merama.

Demonstracije su održane 11. jula na Kubi i sporadično bile nastavljene dan posle. Demonstranti su uzvikivali „Gladni smo“ i „dole diktatura“.

Posle tih protesta, u kojima je jedna osoba stradala a desetine su povređene, oko 100 ljudi je uhapšeno, prenele su razne opozicione organizacije.

Komentari

Vaš komentar