Rusija počela da vraća trupe s Krima nakon vojnih vežbi

Svet 23. apr. 202110:03 > 11:06
Podeli:
Izvor: Video/REUTERS

Ruska vojska počela je danas povlačenje iz graničnih oblasti sa Ukrajinom gde su njene trupe bile u velikom broju rasporedjene nedeljama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Naše jedinice i vojne grupe sada marširaju ka stanicama za za ukrcavanje na železnicama i aerodromima“, navelo je ministarstvo, prenose ruske agencije

Povlačenje počinje na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine, dan posle završetka vojnih vežbi u kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi u tom regionu.

„Snage Južne vojne oblasti i vazduhoplovne snage koje učestvuju u manevrima za iznenadnu proveru počele su 23. aprila povratak ka svom stalnom mestu rasporedjivanja“, navelo je ministarstvu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je u četvrtak prisustvovao vojnim vežbama na Krimu objavio je da će povlačenje vojnika raspoređenih na Krimu i na zapadu Rusije početi danas, 23. aprila i trajaće do 1. maja. On je rekao da su te vežbe bile vežbe iznenadjenja da bi se proverilo stanje pripravnosti ruskih snaga.

Prema ministarstvu odbrane, u manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, vazduhoplovstvo, oko 40 ratnih brodova, PVO i vazdušno-desantne snage.

Prisustvo tako velikog broja ruskih vojnika blizu Ukrajine, koja se od 2014. bori protiv proruskih separatista na istoku zemlje, podstaklo je poslednjih nedelja tenzije Moskve sa Kijevom i Zapadom.

Ukrajina je sumnjala da Moskva sprema invaziju. Rusija je to demantovala navodeći da manevri nisu preteći već da su odgovor na vežbe NATO u Evropi i na ukrajinske provokacije.

Komentari

Vaš komentar