Rusija odbacila kritike odluke da ograniči plovidbu kod Krima

Svet 20. apr 202118:44 > 18:458 komentara
Izvor: REUTERS

Rusija je danas saopštila da ima pravo da stranim vojnim brodovima ograniči plovidbu u Crnom moru kod Krima, odbacujući optužbe Ukrajine i Zapada.

Ukrajina je protestovala prošle nedelje zbog ruskog zatvaranja velikh delova Crnog mora blizu Krima za strane ratne brodove do novembra. SAD su takođe juče izrazile zabrinutost zbog te odluke.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da to „predstavlja još jednu neisprovociranu eskalaciju u tekućoj kampanji Moskve da potkopa i destabilizuje Ukrajinu“.

Prajs je rekao da taj potez posebno „zabrinjava zbog verodostojnih izveštaja o gomilanju ruskih trupa na Krimu i oko ukrajinskih granica“.

Evropska unija takodje je izrazila zabrinutost zbog gomilanja trupa i restrikcija u plovidbi.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su restrikcije za strane ratne brodove u skladu sa medjunarodnim ugovorima, navodeći da je takvgraničenje uobičajena praksa tamo gde se održavaju vojne vežbe.

On je rekao da restrikcije neće ometati trgovačku plovidbu.

Rusija je takođe objavila i da od danas uvodi petodnevnu zabranu letenja u vazdužnom prostoru oko Krima.

Rusija ove nedelje održava velike manevre u Crnom moru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je takvo zatvaranje vazdušnog prostora uobičajena međunarodna praksa.

Tenzije su porasle poslednjih nedelja sa sve češćim kršenjima primirja u istočnoj Ukrajini i gomilanjem ruskih jedinica duž ukrajinske granice. Moskva je odbacila zabrinutost Ukrajine i Zapada, navodeći da ima pravo da rasporedjuje svoju vojsku gde želi i da ona ne preti nikome.

Istovremeno, Moskva je oštro upozorila ukrajinske vlasti da ne pokušaju silom da povrate kontrolu nad pobunjenim istokom zemlje, ukazujući na nedavne izjave ukrajinskih vojnih zvaničnika koji su nagoveštavali mogućnost ofanzive. Kremlj je naveo da bi Rusija mogla da bude primorana na intervenciju radi zaštite civila u regionu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je optužio Ukrajinu zbog pokušaja destabilizacije situacije u istočnoj Ukrajini i kritikovao SAD i NATO zbog, kako je rekao, „provokativnih akcija“ u oblasti Crnog mora.

SAD i NATO redovno su slali ratne brodove u Crno more i američki strateški bombarderi nadletali su Ukrajinu, što je razljutilo Moskvu. Medjutim SAD su odustale od planiranog upućivanja dva razarača u Crno more ranije ovog meseca kada su u regionu porasle tenzije.

Komentari

Vaš komentar