Rusija kontaktirala nemačku laboratoriju radi proizvodnje Sputnjika V

Svet 03. feb 202117:212 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Rusija je kontaktirala nemačku laboratoriju IDT radi proizvodnje vakcine "Sputnjik V", saopštilo je nemačko Ministarstvo zdravlja.

Ruski institut Gamaleja, koji proizvodi „Sputnjik V“, kao i ruski fond RDIF „zainteresovani su za saradnju u mogućoj proizvodnji i kontaktirali su IDT Biologika“ u istočnoj Nemačkoj, rekao je Frans presu portparol Ministarstva.

Ministar Jens Špan rekao je da je Nemačka „posrednik“ za ruski zahtev za proučavanje mogućnosti proizvodnje vakcine u Nemačkoj i drugde u Evropi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak uveče da je „otvorena“ za upotrebu ruske vakcine u Evropi, pod uslovom da dobije odobrenje vlasti.

„Svaka vakcina koju odobri EMA biće apsolutno dobrodošla i o tome sam razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“, rekla je kancelarka za nemačku televiziju ARD.

U toku je postupak odobravanja te vakcine u Evropske agenciji za lekove (EMA), radi njenog eventualnog korišćenja u EU.

Zasad, pored Rusije, vakcinu „Sputnjik V“ proizvode i Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil, a Kremlj je saopštio da očekuje da će se vakcina „u vrlo bliskoj budućnosti“ proizvoditi i u drugim zemljama.

Ruska vakcina, koja je do sada izazivala kontroverze, je u 91,6 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskog oblika bolesti Kovid-19, preneo je u utorak medicinski časopis Lancet, pozivajući se na ocenu nezavisnih stručnjaka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar