Rusi izveli nove udare u Ukrajini, nastavljeno glasanje na referendumima

Svet 24. sep 202211:4766 komentara
Izvor: Reuters/Alexander Ermochenko

Ruske snage izvele su nove napade na ukrajinske gradove, dok se nastavlja glasanje na referendumima koje je organizovala Rusija u ukrajinskim oblastima pod njenom kontrolom, da se otvori put za njihovo pripajanje Moskvi.

Guverner Zaporožja Oleksandar Staruk rekao je da su Rusi izveli udare na infrastrukturne objekte u gradu Dnjepropetrovsku, da je pogođena stambena zgrada i jedna osoba je stradala, a nekoliko je povređeno.

Pročitajte još

Ruske snage su takođe pogodile druge oblasti u Ukrajini kada su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura.

Britansko ministarstvo odbrane javilo je da Rusija gađa branu Pečenihi na reci Severski Donjec u severoistočnoj Ukrajini posle ranijih napada na branu blizu mesta Krivi Rog, što je izazvalo poplave na reci Inhulec.

Britanci su saopštili da Ukrajinci napreduju nizvodno i da Rusi verovatno pokušavaju da pogode brane da bi poplavili mesta gde ukrajinska vojska prelazi.

Dok traju borbe, nastavljeno je glasanje na referendumima u oblastima pod ruskom kontrolom, glasanje koje su Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili kao lažno i bez pravne snage.

Tokom petodnevnog glasanja, koje je počelo juče u istočnim oblastima Lugansk i Donjeck, kao i u južnim oblastima Herson i Zaporožje, izborni zvaničnici u pratnji policije nosili su glasačke listiće po domovima i postavljali mobilna glasačka mesta, pozivajući se na bezbednosne razloge.

Glasanje treba da bude završeno u utorak kada će se glasati na glasačkim mestima.

Referendum je organizovan i u Rusiji, gde su izbeglice i drugi stanovnici tih oblasti mogli da glasaju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva poštovati volju građana, što je, kako navodi AP, jasan znak da je Kremlj spreman brzo da pripoji te oblasti kad se završi glasanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince u okupiranim oblastima da potkopaju referendume i da dele informacije o ljudima koji sprovode „tu farsu“.

On je takođe pozvao Ukrajince da izbegnu da budu pozvani u ruskoj mobilizaciji objavljenoj u sredu.

„Ali, ako završite u ruskoj vojsci, sabotirajte neprijateljsku aktivnost, remetite ruske operacije, dajte nam važne informacije o okupatorima… i pri prvoj prilici pređite na naše položaje“, rekao je Zelenski u svom noćašnjem obraćanju.

Komentari

Vaš komentar