Izvučeno 33 od 39 rudara koji su ostali zarobljeni u rudniku u Kanadi

Svet 28. sep. 202108:38 > 17:124 komentara
Podeli:
rudar, rudari, rudnik
Izvor: Shutterstock

Trideset troje od 39 rudara zarobljenih pod zemljom u rudniku u istočnoj Kanadi uspelo je da izađe, a operacija spasavanja se nastvlja, rekao je šef spasilačkih timova.

„Jako je dugo. Ostalo je još da se izvuče šest osoba i nadamo se da će svi biti na površini sredinom popodneva“, rekao je za televiziju CBS Šon Rajdaut, koji predvodi spasioce.

Rudari su zarobljeni u rudniku u nedelju na dubini od oko 900 metara, tako da će možda trebati do deset sati da izađu, rekao je Rajdaut i dodao da su rudari do sada bili pod zemljom 48 sati.

Po njegovim rečima, nisu svi fizički u stanju da se sami popnu, tako da se koriste konopci da ih podignu.

Rudari su ostali na dubini između 900 i 1.200 metara usled kvara na liftu koji spušta radnike u rudarsku jamu.

Oni su uspeli da se sklone dok su čekali pomoć. Brazilska grupa Vale, koja je vlasnik rudnika, objasnila je da niko od rudara nije povređen u tom incidentu i da imaju pristup hrani i vodi.

Šef grupe Vale za kanadsku provinciju Ontario naveo je u saopštenju da su srećni i da osećaju olakšanje zato što su rudari koji su izašli iz ruidnika, živi i zdravi.

Radovi na lokaciji Toten u Sadberiju, gde radi oko 200 zaposlenih, prekinuti su od nedelje i grupa je saopštila da će napraviti procenu pre nego što nastavi proizvodnju.

Rudnik je bio zatvoren 1972. ali kompanija Vale je sprovela radove i ponovo ga otvorila 2014.

Tokom prvih šest meseci 2021. godine iskopano je oko 3.600 tona nikla.

Komentari

Vaš komentar