Rojters: EU preispituje da ograniči prava Rusije u MMF

Svet 04. mar 202215:402 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Zvaničnici EU preispituju mogućnost da zabrane ruski uticaj i pristup finansijama u Međunarodnom monetarnom fondu, zbog invazije Moskve na Ukrajinu, reklo je Rojtersu šest zvaničnika Unije.

Ako bi bilo usvojeno, to bi moglo da izvrši dodatni pritisak na rusku ekonomiju i finansijski sitem i predstavljalo bi, takođe, važan simbolični korak, produbljujući izolaciju Moskve, piše Rojters.

Povezane vesti

Još jedna opcija koja se razmatra je da Rusija bude u potpunosti uklonjena iz te institucije, koja deluje kao zajmodavac u krajnjoj instanci, naveli su zvaničnici, mada su neki primetili da bi to bilo teško, ako ne i nemoguće.

„Razgovara se o tome, ali potpuno izbaciti Rusiju je verovatno nerealno zbog neophodnog kvoruma“, kazao je jedan viši zvaničnik evro zone, aludirajući na široku podršku koja je potrebna među zemljama, uključujući i Kinu.

Druge opcije koje se preispituju su suspenzija prava glasa Rusiji, kao i blokiranje njenog pristupa specijalnoj valuti MMF, tj. specijalnom pravu vučenja, rekli su zvaničnici.

Portparol MMF nije za sada ovo komentarisao.

Rusija je ekonomski izolovana nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, u najvećem napadu na neku evropsku državu od Drugog svetskog rata. Moskva je taj napad nazvala „specijalnom vojnom operacijom“.

Sve informacije o invaziji na Ukrajinu pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na našoj stranici posvećenoj tome.

Komentari

Vaš komentar