Rođak: U napadu SAD dronom u Kabulu ubijeno devet članova jedne porodice

Svet 30. avg. 202114:38 > 19:1712 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Devet članova jedne porodice, uključujući i šestoro dece, ubijeno je u američkom napadu dronom na vozilo u stambenom naselju Kabula, rekao je njihov rođak lokalnom novinaru koji radi sa CNN.

SAD su juče sprovele napad dronom na vozilo sa osumnjičenim pripadnikom ISIS-a, bombašom samoubicom, koji je predstavljao pretnju aerodromu, saopštila je Centralna komanda SAD, prenosi CNN.

Povezane vesti

Najmlađe ubijeno dete je dvogodišnja devojčica, prema bratu jednog od poginulih.

Oni su bili „obična porodica“, dodao je.

„Nismo ISIS i ovo je bila porodična kuća – gde su moja braća živela sa svojim porodicama“, naveo je on.

Susedi i očevici na mestu udara drona rekli su za CNN da je nekoliko ljudi ubijeno, uključujući i decu.

„Sve komšije su pokušale da pomognu i dovukli su vodu kako bi ugasili požar, a ja sam video da je bilo pet ili šest mrtvih. Otac porodice i još jedan mladić i još dvoje dece. Bili su mrtvi. Bili su raskomadani. Bilo je, takođe, dvoje ranjenih“, rekao je jedan sused porodice za CNN.

Drugi komšija je naveo da procenjuju da je moguće da je u napadu stradalo 20 ljudi, „nije mnogo ostalo od njihove kuće i sve je bilo neprepoznatljivo, bili su raskomadani“.

Još jedan svedok rekao je za CNN da su posle napada, susedi i oni koji su se tu zatekli „uklonili šest tela“, a veruje se da ima još dece, koja se vode kao nestala.

Američka vojska priznala je u nedelju uveče da ima izveštaja o civilnim žrtvama posle napada.

„Znamo da je došlo do snažnih eksplozija koje su usledile posle uništenja vozila (bombaša samoubice), što sugeriše da je ogromna količina eksplozivnog materijala bila unutra, što je moglo da izazove dodatne žrtve. Nije poznato šta se tačno desilo, i mi istražujemo“, rekao je kapetan Bil Urban, portparol američke Centralne komande.

Dodao je da će biti „duboko rastuženi zbog svakog eventualnog gubitka nevinog života“.

Američke snage žure da okončaju evakuaciju pre isteka roka za povlačenje njihovih snaga – u utorak, 31. avgusta, sve vreme pod pretnjom mogućih terorističkih napada na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu, navodi CNN.

U samoubilačkom napadu ispred ulaza u aerodrom u četvrtak je ubijeno 13 američkih vojnika i još 170 ljudi.

Komentari

Vaš komentar