Rođaci Džordža Flojda s Bajdenom u Beloj kući, pozvali na reformu policije

Svet 26. maj 202108:531 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Rođaci Džordža Flojda sastali su se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beloj kući i pozvali na usvajanje zakona o policijskoj reformi koji bi nosio njegovo ime, na prvu godišnjicu Flojdovog ubistva.

Flojd, koji je preminuo u lisicama, dok mu je policajac kolenom pritiskao vrat, postao je lice burnog nacionalnog suočavanja sa istorijom rasne nepravde i policijske brutalnosti, preneo je Glas Amerike pisanje Rojtersa.

Njegove reči na samrti – „ne mogu da dišem“ – postale su slogan na masovnim uličnim demonstracijama koje su potresle SAD i svet prošlog leta, u sred epidemije koronavirusa.

„Ako možete da donesete federalne dokaze da zaštitite jednu pticu, a to je beloglavi orao, kao simbol nacije, možete da usvojite federalne zakone da zaštitite ljude crne i smeđe boje kože“, rekao je Flojdov brat Filonis ispred Bele kuće, nakon što se, zajedno sa još pet članova porodice Flojd, sastao sa Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Bajden je u saopštenju koje je Bela kuća objavila posle susreta istakao da mora da se reaguje i da se SAD nalaze na prekretnici.

„Bitka za dušu Amerike je bila konstantno povlačenje napred i nazad, između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove realnosti rasizma koja nas odavno razdire“, naveo je Bajden.

Flojdovi članovi porodice, među kojima je bila njegova ćerka Điana i još dvojica braće, prethodno su se na Kapitol hilu sastali sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i drugim zakonodavcima koji su obećali usvajanje zakona koji je trenutno zakočen u Kongresu.

„Ovo mora da se uradi“, kazao je Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, reporterima na Kapitol hilu dok je stajao pored Pelosi i drugih članova Kongresa.

Komentari

Vaš komentar