Lula da Silva i Bolsonaro u drugom krugu predsedničkih izbora u Brazilu

Svet 03. okt 202207:525 komentara
Izvor: Tanjug/AP, Eraldo Peres

Luiz Injasio Lula da Silva pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora u Brazilu i u drugom krugu će se součiti sa aktualnim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Nakon prebrojanih 99,7 odsto elektronskih glasova, levičarski bivši predsednik Lula dobio je 48,4 odsto, dok je desničar Bolsonaro dobio 43,3 posto, objavio je izborni štab.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. oktobra.

„Borba se nastavlja do konačne pobede. Pobedićemo na ovim izborima“, izjavio je Lula.

Rezultat je bio tesniji od očekivanog budući da su predizborne ankete pokazivale Lulu daleko ispred. Neki su stručnjaci sugerisali da se ispitanici nisu izjasnili o svojim pravim favoritima ili su se tek odlučili na dan izbora.

Ako Lula pobedi u drugom krugu biće prvi brazilski demokratski predsednik koji je ušao u treći mandat. Prethodno je bio predsednik od 2003. do 2010. godine.

Više od 156 miliona ljudi imalo je pravo glasa na nedeljnim izborima na kojima su se takođe birali guverneri, trećina senatora te federalni poslanici i poslanici 27 država.

Ranije je dosadašnji predsednik Bolsonaro izrazio sumnju u izborni sistem i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora.

Komentari

Vaš komentar