Republikanac pokušao da uđe u zgradu Kongresa s punim pištoljem

Svet 22. jan. 202123:03
Podeli:
Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Policija Kapitola istraživala je danas incident u koji je bio uključen republikanski predstavnik kod kojeg je pronađen napunjen pištolj kad je pokušao da uđe u Predstavnički dom, otkrio je zvaničnik Kapitola. 

Kod republikanskog predstavnika Endija Herisa, zagovornika prava na oružje, pronađeno je vatreno oružje dok je prolazio sigurnosnu proveru na putu do Predstavničkog doma u četvrtak uveče.

Tada je republikanac iz Marilanda pokušao da preda pištolj republikancu Džonu Katkou koji je to odbio, rekavši mu da nema dozvolu, navodi se u izveštaju.

Postavljeni su detektori metala ispred Predstavničkog doma kako bi se pojačala bezbednost nakon napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara.

Nekoliko republikanskih predstavnika, žestokih pobornika prava na oružje, bunili su se zbog detektora metala i neki su ih ignorisali.

Kancelarije Herisa i Katkoa nisu su odgovorile na upit o slučaju. Za komentar nije bila dostupna ni policija Kapitola.

Zvaničnik Kapitola, koji je hteo da ostane anoniman, rekao je da je zastupnicima dozvoljeno da imaju oružje na području Kapitola sve dok ono nije napunjeno, ali nije dopušteno unutar Predstavničkog doma.

Heris je napustio Kapitol i vratio se za manje od 10 minuta. Prošao je sigurnosnu proveru pa mu je bilo dopušteno da uđe u donji dom, navodi se u izveštaju.

Predsednica Predstavničkog doma Nenci Pelosi pozvala je na izmenu pravila kojima se propisuju novčane kazne za one koji ne poštuju sigurnosne protokole – 5.000 dolara za prvi i 10.000 dolara za drugi prestup koji će se odbijati predstavnicima od plata. Donji dom parlamenta tek treba da glasa o predloženoj izmeni.

Komentari

Vaš komentar