Reporteri bez granica: U 2020. ubijeno 50 novinara

Svet 29. dec 202013:25
Izvor: N1

Pedeset novinara i medijskih radnika ubijeno je tokom obavljanja svog posla u 2020. godini, a većina je nastradala u zemljama koje nisu u ratu, saopštila je Međunarodna medijska organizacija "Reporteri bez granica".

U izveštaju se navodi da je povećan broj novinara koji su bili mete zbog svog istraživačkog rada o kriminalu, korupciji i pitanjima zaštite okoline, prenose agencije.

Posebno je ukazano na ubistva u Meksiku, Indiji i Pakistanu.

„Reporteri“ navode u godišnjem izveštaju da su u 84 posto slučajeva novinari bili „namerna meta“ zbog svog rada, dok je taj procenat iznosio 63 odsto u 2019. godini.

„Već nekoliko godina ‘Reporteri bez granica’ uočavaju da su istraživački novinari zaista na meti država ili kartela“, izjavila je glavni urednik u ovoj organizaciji Paulin Ades-Mevel.

Najopasnija zemlja za novinare ove godine bio je Meksiko, gde ih je ubijeno osam. U izveštaju se ukazuje na veze između krijumčara droge i političara i da su novinari koji izveštavaju o tome bili žrtve „varvarskih ubistava“, preneo je AFP.

„Reporteri bez granica“ napominju da niko nije kažnjen za ubistva u Meksiku.

Pet novinara je ubijeno u ratom zahvaćenom Avganistanu, gde su napadi intenzivirani tokom prethodnih meseci uprkos mirovnim razgovorima Vlade i talibana.

Ukazano je i na slučaj iranske opozicione figure Ruholaha Zama, koji je pogubljen u decembru nakon što je vodio popularni kanal na društvenim mrežama na kojem su se okupljali protivnici režima.

Komentari

Vaš komentar