Reporteri bez granica: Beloruski novinari u katastrofalnoj situaciji

Svet 27. maj. 202115:50 > 15:512 komentara
Podeli:
Izvor: BERTRAND GUAY / AFP

Beloruski novinari suočeni su sa "katastrofalnom situacijom", izjavio je danas u Vilnjusu generalni sekretar Reportera bez granica (RSF) Kristof Deloar.

On je nakon sastanka sa litvanskim tužiocima istakao da je došao u Vilnjus „u znak podrške beloruskim novinarima“.

Povezane vesti

Litvansko tužilaštvo je otvorilo istragu pošto su beloruske vlasti preusmerile avion Rajanera, koji je leteo na relaciji Atina-Vilnjus, ka aerodromu u Minsku nakon čega je uhapšen opozicionar Roman Protaševič. EU je zbog toga zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Deloar je u Litvaniji podneo krivičnu prijavu protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u ime RSF, organizacije koja brani slobodu štampe širom sveta.

„Važno je da razmotrimo kako da u budućnosti pružimo veoma konkretnu podršku beloruskim novinarima  koji su danas u katastrofalnoj situaciji“, rekao je on.

Poljska, u kojoj je registrovan avion kompanije Rajaner, kako navode poljski mediji, takođe je otvorila istragu o tom incidentu.

„U ovom slučaju, ako želimo da postignemo rezultate, izdejstvujemo oslobađanje novinara koji je sada u pritvoru, zaustavimo represiju nad novinarima i generalno nad civilnim društvom u Bjelorusiji, očigledno treba politički pritisak, potrebne su ekonomske sankcije protiv država, a onda i pravosudni postupak“, rekao je on.

Potrebno je da „oni koji su doprineli tome, jednog dana budu osuđeni, budu pred zakonom suočeni sa odgovornošću. Uključujući i beloruskog predsednika Lukašenka“, poručio je Deloar.

Na listi RSF o slobodi štampe, Belorusija je na 158. mestu od 180 zemalja, Rusija je na 150. mestu, a Litvanija na 28. mestu.

Komentari

Vaš komentar