Reporter CNN-a iz Lavova: Oprečne izjave dve strane, deeskalacija „zapela“

Svet 16. feb 202219:305 komentara

Oprečni izveštaji stižu sa istoka i zapada. Dok NATO traži povlačenje svih trupa sa ukrajinske granice, Rusija želi prvo razgovore o bezbednosnim pitanjima. Ko će prvi popustiti? Za N1 govorio je CNN-ov reporter Konor Pauel (Conor Powell) koji je u Lavovu.

N1: Šta su najnovije vesti iz Lavova u Ukrajini, gde se trenutno nalaziš?

Pauel: Najnovije je to da primamo različite i konflikte izveštaje od Rusije, s jedne strane, i SAD-a, kao i članica NATO-a, s druge strane. Na jednoj strani je ogromno prisustvo ruskih vojnih snaga duž ukrajinske granice. Prema procenama oko 150.000 trupa. I to ne samo u Rusiji, nego i u Belorusiji i južno, u Krimu. Što znači da je većina Ukrajine okružena ruskom vojskom. Rusija kaže da je ovo samo vojna vežba, trening, te da je deo trupa pomeren s granice.

Ali, ono što čujemo u poslednjih nekoliko sati od američkih lidera, kao i komandne jedinice NATO-a, je to da ne vide da se trupe povlače. Kažu i dalje da je moguća ruska invazija na Ukrajinu koja bi se mogla dogoditi svakog momenta.

Dakle, to su ta dva konflikta izveštaja, Rusija kaže da je ovo zapadna histerija, nastavlja govoriti da je u pitanju vojna vežba, dok Amerikanci kažu da je ovo prevelika sila s dobro obučenim trupama, ofanzivnim helikopterima, do stotinama hiljada trupa.

N1: To su različiti izveštaji koji dolaze s istoka i sa zapada. Sada, Rusija je najavila povlačenje deo trupa s ukrajinske granice, ali većina ostaje. Da li bi ovo mogao biti znak svojevrsne deeskalacije, i šta kažu građani koji su se pripremali za rusku invaziju?

Pauel: Ovo je znak nade, Putin je rekao da želi da nastavi diplomatske razgovore i da će pomerati trupe s granice. I Bajden je rekao da želi nastaviti s diplomatijom. Dakle, postoje pozitivni znakovi. Ali, ono što čujemo jeste da sve dok zapad, odnosno NATO, SAD i druge članice, ne vidi značajnije smanjenje trupa s granice, neće verovati da je u pitanju deeskalacija. Ono o čemu Rusi žele da razgovaraju je zabrinutost u vezi sa bezbednošću. Rusija ne želi širenje NATO-a prema državama Istočnog bloka. Sve dok zapad ne vidi značajno smanjenje trupa s ukrajinske granice, ne žele razgovarati o ruskim sigurnosnim pitanjima. Dok Rusija pak drži poziciju da ne želi da se povuče dok se ne otvori ta diskusija. Tako da smo tu zapeli.

N1: Da li su diplomatski koraci SAD-a i Evrope koje smo videli u proteklih nekoliko dana, doprineli deeskalaciji?

Pauel: Sve je ovo znak dobre volje u smislu diplomatije, ali problem za NATO, kao i za ukrajinsku vladu, je činjenica da je na granici još uvek velika sila. I sve dok se ta sila ne povuče u značajnijoj meri, možda čak i u potpunosti, ostaće briga da bi Rusija mogla izvršiti invaziju.

Komentari

Vaš komentar