Raste broj žrtava policijske akcije u faveli Rio de Žaneira

Svet 08. maj 202115:53 > 15:542 komentara
Izvor: REUTERS/Ricardo Moraes

Broj poginulih u policijskoj akciji protiv narko bande u siromašnom naselju Rio de Žaneira porastao je na 28, saopštila je policija.

U saopštenju se navodi da su u faveli Žakarezinjo pronađena tela još tri žrtve. Tokom operacije poginule su još 24 osobe i policajac.

Povezane vesti:

„Obaveštajni podaci su ukazivali da su ubijeni narko dileri. Otvorili su vatru na policiju koja je imala naređenje da uzvrati vatru“, rekao je policijski zvaničnik Alan Turnovski.

Sukob policije i kriminalaca naišao je na kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući „Amnesti internešnel“.

„Amnesti“ je kritikovao policiju zbog „neopravdanog gubitka života“ u naselju naseljenom uglavnom tamnoputim i siromašnim ljudima.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na sprovođenje nezavisne istrage o operaciji brazilske policije.

Portparol Kancelarije UN Rupert Kolvil rekao je da sve ukazuje na to da je operacija, tokom koje su upotrebljeni i helikopteri, najsmrtonosnija u poslednjih deset godina.

„Pozivamo tužioca da sprovede nezavisnu i temeljnu istragu o slučaju u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je Kolvil novinarima u Ženevi.

Komentari

Vaš komentar