Rajski vrt pretvorio se u pustinju

Svet 16. avg 202208:414 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/ AHMAD AL-RUBAYE

Kako bi nahranio i rashladio svoje bivole, Hašim Gased mora da pređe 10 kilometara suve zemlje u južnom Iraku, gde suša uništava delove mitskih močvara Mesopotamije.

Iako je na glasu kao lokacija biblijskog rajskog vrta, iračke močvare pogođene su trogodišnjom sušom i smanjenim protokom vode duž reka i pritoka koje izviru iz susedne Turske i Irana.

Ogromna prostranstva nekada bujne močvare Huveiza, koja se proteže uz granicu s Iranom, isušena su, a njihova vegetacija je požutela. Deo močvare Čibaiš, koji je popularan među turistima, doživio je istu sudbinu.

„Močvare su naše sredstvo za život – nekada smo ovde lovili ribu, a naša stoka je mogla da pase i pije“, rekao je Gased (35) iz sela blizu Huveize.

Močvare južnog Iraka upisane su na Uneskov popis svetske baštine 2016. zbog svoje bioraznolikosti i drevne istorije.

Međutim, sada korita suvih potoka vijugaju oko nekada zelenih močvara, a jezero Um al-Naaj svedeno je na lokve mutne vode među uglavnom suvim tlom.

Kao i njegov otac nekada, Gased uzgaja bivole, ali ostalo mu je samo pet od nekadašnjih 30 životinja. Ostale su uginule ili su prodate, a porodica jedva preživljava.

Preostala goveda čuvaju s posebnom pažnjom, bojeći se da bi slabe, nedovoljno uhranjene životinje mogle da padnu u blato i uginu.

“Protestujemo više od dve godine i niko ne sluša”, rekao je Gased. „Ne znamo gde da idemo. Naši životi su gotovi“, dodao je on.

Nema više ribe

Smeštene između reka Tigra i Eufrata, mesopotamske močvare stradale su pod Sadamom Huseinom, koji je 1991. naredio da se isuše kao kazna zajednicama koje su štitile pobunjenike.

Izvor : AFP/ Asaad Niazi

Močvare su i u prošlosti povremeno prolazile kroz godine oštre suše, posle čega bi ih oživele jake kišne sezone.

Od avgusta 2020. do danas 46 odsto močvarnih područja južnog Iraka, uključujući Huveizu i Čibaiš, u potpunosti je izgubilo vodu, prema podacima holandske organizacije za izgradnju mira PAX.

Dodatnih 41 odsto močvarnih područja ima smanjen nivo vode i vlažnosti, prema organizaciji koja je koristila satelitske podatke za izradu procene.

Močvare su dom za „brojne populacije ugroženih vrsta“ i važna su tačka zaustavljanja za oko 200 vrsta migratornih vodenih ptica, podaci su Uneska.

Aktivista za zaštitu životne sredine Ahmed Saleh Nima rekao je da u močvarama „više nema ribe“, divljih svinja pa čak ni glatkodlake vidre.

On objašnjava da iračke vlasti racionalizuju zalihe kako bi pokrile različite potrebe.

„Vlada želi da sačuva najveću moguću količinu vode“, dodao je Nima, žaleći se na „nepravednu raspodelu vode“ i „loše upravljanje (resursima)“.

Posle pritiska demonstranata, vlasti su delimično otvorile ventile, ali su ih kasnije ponovno zatvorile.

Komentari

Vaš komentar