Putin u godišnjem obraćanju uverava: Rusija samo želi da osigura sebe

Svet 23. dec. 202119:2441 komentara
Podeli:

Danas - tradicionalna godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina. Jedna od glavnih poruka je da ''Rusija samo želi da osigura svoju bezbednost i neće dopustiti NATO naoružanje u Ukrajini ili pridruživanje te zemlje Alijansi. Putin je nedvosmisleno poručio da ne namerava da čini ustupke, dovodeći u pitanje, sa istorijske tačke gledišta, i samu državnost Ukrajine.

Povezane vesti

Rusija traži pisane i pravno obavezujuće garancije od SAD i NATO da se na teritorijama s kojima se granični neće razmeštati naoružanje niti da će susedi, pre svega Ukrajina, ikada postati članice severno atlantske alijanse. Ove zahteve Putin smatra potpuno legitimnim, a Rusiju ugroženom.

„Druga varijanta je da naprave na toj teritoriji ‘Antirusiju’ koju bi stalno snabdevali modernim oružjem, naseljenicima ispirali stalno mozak. Vi shvatate kakava je onda dalja budućnost Rusije? Da stalno gleda preko ramena, kakvo je tamo novo oružje dopremljeno“, ocenio je Putin.

Na pitanje novinarke da li može da da garancije da neće napasti Ukrajinu, Putin je uzviknuo: „VI treba nama da date garancije! VI! I to odmah i sada!“

Otišavši daleko u prošlost Putin je više puta izjavio da je Ukrajina tvorevina „Lenjina i tovariša“ koji su joj pripojili istorijski ruske tertitorije. Da se rat ponovo ne razbukta, zvanični Kijev izgleda ne može da pomogne.

„Kako mogu da se grade odnosi sa sadašnjim tamošnjim rukovodstvom, uzimajući u obzir ono što oni rade? Praktično je nemoguće. Mi smo spremni da sarađujemo sa onim snagama koje bi želele dobrosusedske odnose sa nama. Ali, nemamo nikakve šanse. Te ljude uništavaju“, kaže Putin.

Druga tema za koju Rusija tvrdi da nikako nije odgvoorna za njeno pogoršanje je gas. Cenu gasa dižu drugi faktori, između ostalog i, tvrdi Putin, revers ranije jeftino kupljnog gasa iz Nemačke ka Poljskoj i, opet, ka Ukrajini. I odgovorio je zašto Gasprom danima ne rezerviše transfer preko gasovoda Jamal-Evropa.

Izvor : N1/Agencije/Video/Printscreen

„Nisu rezervisali jer oni agenti i komapnije, pre svega Nemačke I Francuke, koje tom maršrutom kupuju gas, nisu postavili zahtev za kupovinu. Šta da tranzitira, ako nema zahteva za kupovinu“, pita Putin.

Međunarodne teme ove godine obeležile su dakle brige hoće li biti oružanog konflikta sa Ukrajinom. Domaćim temama dominiralo je pitanje ruske ekonomije u pandemiji. I ovog puta, Putin je građane uveravao da je Rusija bolje prošla od drugih. Kako je prošla odgovor znaju građani Rusije.

Komentari

Vaš komentar