Putin: Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom na visokom nivou

Svet 25. feb. 202213:22 > 14:2236 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/SPUTNIK

Rusija je spremna na razgovore sa Ukrajinom na visokom nivou, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna za razgovore sa Ukrajinom u Minsku, glavnom gradu Ukrajine, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Međutim, dodao je da razgovori treba da budu o tome da Ukrajina proglasi „status neutralnosti“, koji bi uključivao demilitarizaciju.

Putin je ranije objavio da je odlučio da pokrene specijalnu vojnu operaciju za demilitarizaciju Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Povezane vesti

U telefonskom obraćanju Rusima, kazao je da su okolnosti "od nas tražile da preduzmemo odlučujuću i hitnu akciju, ljudi republika u Donbasu, tražili su od Rusije pomoć".

On je naveo da sva odgovornost za krvoproliće treba da bude na savesti vladajućeg režima u Ukrajini, i pozvao ukrajinsku vojsku da ne sprovodi kriminalne aktivnosti ukrajinske vlade, položi oružje i ode kući.

Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi, rekao je ranije danas za Rojters savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

„Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i o neutralnom statusu, ne bojimo ih se“, kazao je Podoljak za Rojters.

Komentari

Vaš komentar