Putin: Rusija će morati da reaguje ako NATO pređe crvene linije u Ukrajini

Svet 30. nov. 202115:35 > 15:3939 komentara
Podeli:
Izvor: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u utorak da će Rusija biti prisiljena da reaguje ako NATO pređe njene 'crvene linije' prema Ukrajini, a NATO i SAD su upozorile Rusiju da će platiti visoku cenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine.

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevagnuti na svim stranama, ali želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije za vlastitu bezbednost.

Povezane vesti

„Ako se neka vrsta napadačkog sistema pojavi na teritoriji Ukrajine, vreme leta do Moskve biće sedam do deset minuta, a pet minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja. Samo zamislite to“, rekao je Putin.

„Šta nam je činiti u takvom scenariju? Moraćemo da stvorimo nešto slično u odnosu na one koji nam prete na taj način. I mi to možemo da učinimo sada“, istakao je.

Putin je dodao da je Rusija uspešno testirala novi hipersonični projektil na moru, koji će biti u upotrebi od početka iduće godine.

„Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) za nas predstavlja crvene linije. Ali, nadam se da neće doći do toga. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma, odgovornosti za naše zemlje i za međunarodnu zajednicu“, dodao je Putin.

SAD i Velika Britanija su upozorile ranije Rusiju protiv bilo kakve nove vojne agresije na Ukrajinu, a NATO se sastao kako bi razgovarao o premeštanju ruskih vojnika bliže granici s južnim susedom.

Rusija je odbacila nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo odbrambene naravi.

„Rusku Federaciju takođe zabrinjava činjenica da se u blizini njenih granica sprovode masovne vežbe, uključujući i one neplanirane, kao što je to bio slučaj nedavno u Crnom moru, kada su strateški bombarderi leteli 20 kilometara od naših granica. Ima preciznog oružja, a možda ima i nuklearnog oružja“, rekao je Putin.

Uoči razgovora s ministrima spoljnih poslova NATO u letonskoj prestolnici Rigi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarima rekao da je Zapad već pokazao da može da uvede ekonomske, finansijske i političke sankcije protiv Moskve.

„Rusija će platiti visoku cenu ako još jednom upotrebe silu protiv nezavisnosti Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken obavestiti svojih 29 kolega u NATO o američkim obaveštajnim podacima o tome šta se događa na istočnom krilu saveza i u Ukrajini koja nije članica NATO.

„Svaka eskalirajuća akcija Rusije predstavljala bi veliku zabrinutost za SAD, a svaka nova agresija izazvala bi ozbiljne posledice“, rekao je Blinken na konferenciji za medije pre sastanka.

„Idućih dana blisko ćemo se konsultovati sa saveznicima i partnerima u NATO o tome postoje li drugi koraci koje bi trebalo da preduzmemo kao savez za jačanje naše odbrane, otpornosti, kapaciteta“, dodao je.

Putin još nije odlučio da li će se ponovo kandidovati za predsednika

Putin je izjavio da nije odlučio da li će se ponovo kandidovati za šestogodišnji mandat šefa države, kada mu 2024. istekne sadašnji.

Prošle godine su usvojene promene, kojima je Putinu omogućeno da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata.

On je ocenio da mogućnost njegove nove kandidature sprečava da dođe do ugrožavanja političkog sistema, javlja Rojters.

„Da li ću se kandidovati tek treba odlučiti, ali postojanje prava da to učinim stabilizuje domaću političku situaciju“, rekao je Putin.

Komentari

Vaš komentar