Potpisani dokumenti, četiri ukrajinska regiona pripojena Rusiji

Svet 30. sep 202207:35 > 22:42567 komentara
Izvor: Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vadimir Putin potpisao je sporazume o ujedinjenju Donjecke Narodne Republike, Luganske narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom. Pored Putina, dokument o ujedinjenju su potpisali lideri DNR i LNR Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Putin je rekao da kijevske vlasti moraju s poštovanjem da posmatraju izraz slobodne volje građana, koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji. "To je volja miliona ljudi i njihovo pravo fiksirano Poveljom Ujedinjenih nacija", naglasio je. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kojem će se doneti "bitne odluke".

Vladimir Putin je u četvrtak uveče potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država, što je preduslov da regioni podnesu zahtev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru u vreme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. U regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru. Njihovo uključivanje u rusku teritoriju označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomesečnom ratu.

Pogledajte prilog Vladana Alimpijevića:

Razvoj događaja iz minuta u minut

Komentari

Vaš komentar