Ruski parlament odobrio produženje sporazuma Novi START za pet godina

Svet 27. jan. 202113:47 > 16:36
Podeli:
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski parlament je prihvatio produženje za pet godina Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) sa Sjedinjenim Američkim Državama, čije važenje je trebalo da istekne 5. februara.

Potpisan 2010. godine, START je osnova globalne kontrole naoružanja i ograničenja broja strateškim nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu angažovati.

„Suština je da sporazum bude produžen za pet godina bez izmena“, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov poslanicima.

Očekuje se da će predsednik Rusije Vladimir Putin potpisati novi zakon, javlja Rojters.

Rjabkov je izjavio da će važenje sporazuma biti zvanično produženo kada Rusija i SAD razmene diplomatske note, posle okončanja svih domaćih procedura.

„Produženje sporazuma je ostvareno po našim uslovima“, rekao je Rjabkov.

Putin pozdravio produženje sporazuma Novi START

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, saopštio je Kremlj. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da, uprkos „obostranom razumevanju“, kada se radi o produženju Sporazuma o stateškom ofanzivnom naoružanju, za sada nema uslova da Rusija i SAD „resetuju“ međusobne odnose.

Produženje sporazuma je „nesumnjivo korak u dobrom smeru“, rekao je Putin u video obraćanju na Forumu u Davosu.

On je dodao takođe da postoji rizik da se svetski poredak menja „na nepredvidiv i nekontrolisan način“.

Rusija i SAD su u utorak razmenile dokumenta potrebna za produženje sporazuma, koji ističe za manje od dve nedelje.

Predsednik SAD Džozef Bajden je prošle nedelje, po stupanju na dužnost, predložio petogodišnje produženje sporazuma.

Novi START je poslednji sporazum kojim se Rusija i SAD međusobno ograničavaju po pitanju nuklearnog naoružanja.

Kremlj: Nema uslova da Rusija i SAD „resetuju“ odnose

Međtuim, uprkos saglasnosti oko START-a, portparl Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da za sada nema uslova da Rusija i SAD „resetuju“ međusobne odnose, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Postoji važno razumevanje i saglasnost da treba produžiti Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START). To je važno obostrano razumevanje koje će biti realizovano. Ali, ne možemo da govorimo o resetovanju odnosa“, rekao je Peskov novinarima.

Sadašnji START koji je na snazi deset godina, potpisali su predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama 8. aprila 2010. godine, stupio je na snagu u februaru 2011. godine i ističe februara ove godine.

Komentari

Vaš komentar