Putin na godišnjoj konferenciji zapretio Zapadu, o Navaljnom ni reč

Svet 21. apr. 202119:4528 komentara
Podeli:

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se naciji, pred poslanicima Državne dume i Saveta Federacije, i kao nikad do sada najdirektnije zapretio Zapadu. Putin je upozorio da će organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliti kao što nikad nisu.

Govoreći o sve zategnutijoj situaciji u odnosima sa Zapadom, istakao da su se svi već navikli na praksu uvođenja sankcija, ali da je sada situacija izmakla kontroli, a to su organizovana politička ubistva.

„Možemo misliti šta god hoćemo o Janukoviču i Maduru, ili Lukašenku, ali praksa organizovanja državnih udara i politička ubistva su nešto što je previše, prešli su sve granice“, kazao je Putin.

POVEZANE VESTI

Putin je upozorio da Zapad nije razmišljao o Belorusiji i Ukrajini kad su se tamo događali politički prevrati, ali da uvek postoji navika da se u svakoj prilici „hvataju za Rusiju“.

„Želimo dobre odnose, nećemo da rušimo mostove. Ali, ako neko naše dobre namere protumači kao nezainteresovanost ili slabost i želi da raznese mostove, onda treba da znaju da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i žestok“, upozorio je ruski predsednik.

Putin se obratio naciji u momentu kada su odnosi Amerike, Evrope i Rusije zategnuti zbog Ukrajine gde Moskva raspoređuje svoju vojsku, i zdravstvenog stanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na godišnjoj konferenciji Putin nije pominjao Navaljnog koji je u zatvoru i štrajkuje glađu već tri nedelje.

Policija je danas uhapsila Ljubov Sobolj, blisku saradnicu Navaljnog, pred proteste koji su organizovani u više ruskih gradova.

„Uspeli smo da se sretnemo s njim nakon nekoliko sati čekanja. dozvoljeno nam je da posetimo Alekseja. Nastavlja štrajk glađu i traži da mu se dozvole pregled“, izjavila je njegova advokatica Olga Mihailova.

Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je takođe uhapšena ispred svoje zgrade. Pretresi su juče i danas izvršeni u najmanje 20 gradova, uključujući i Sankt Peterburg.

Komentari

Vaš komentar