Putin Guterešu: Ukrajinske žitarice treba da idu siromašnim zemljama

Svet 14. sep 202221:0021 komentara
Izvor: Russian Pool/Reuters TV via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da ukrajinske žitarice treba kao prioritet da idu zemljama gde su najpotrebnije, saopštio je Kremlj.

On je to izjavio u vreme kada Moskva sve više osporava dva sporazuma postignuta u julu u Istanbulu koja omogućavaju izvoz žita i kukuruza iz Ukrajine uprkos ruskoj ofanzivi i takođe teoretski izvoz Moskve koji je pogođen zapadnim sankcijama.

Kremlj tvrdi da većina ukrajinskih žitarica ide evropskim zemljama, što Kijev demantuje, i žali se na prepreke za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

POVEZANE VESTI

U razgovoru sa Guterešom glavna pažnja bila je usmerena na sprovođenje Istanbulskih sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru i izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, naveo je Kremlj.

Dve strane su istakle značaj da se da prioritet onima koji u Africi, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi imaju potrebe za hranom, dodao je Kremlj.

Prema Kremlju, Gutereš je dao detaljne informacije o naporima da se otklone sve prepreke za ruski izvoz i da je u potpunosti angažovan u rešavanju tog problema.

Ruske kritike Istanbulskih sporazuma izavale su strahovanje da bi ukrajinski izvoz ponovo mogao da bude blokiran.

Kremlj je prošle nedelje saopštio da Putin namerava da razgovara o tim sporazumima sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Njih dvojica će se sastati u petak u Uzbekistanu.

U razgovoru sa Guterešom Putin je danas pozdravio „konstruktivnu saradnju“ sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju oko nuklearne centrale Zaporožje u Ukrajini, naveo je Kremlj.

Centrala koju su okupirale ruske snage u martu na početku sukoba više puta je granatirana poslednjih nedelja što je izazvalo strah od veće nuklearne katastrofe.

Tim IAEA posetio je centralu početkom septembra i preporučio formiranje bezbednosne zone oko tog postrojenja.

Kremlj je takođe naveo da je Gutereš preneo da se priprema poseta UN stručnjaka zatvoru Olenivka na istoku Ukrajine gde je poginulo na desetine ukrajinskih ratnih zatvorenika u bombardovanju krajem jula. Moskva i Kijev se za to uzajamno optužuju.

Komentari

Vaš komentar