Putin čestitao Dan pobede, u Moskvi održana tradicionalna vojna parada

Svet 09. maj 202110:26 > 11:3862 komentara
Izvor: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas državljanima te zemlje Dan pobede nad fašizmom na početku tradicionalne vojne parade u Moskvi. Parade povodom Dana pobede nad fašizmom održane su u još 27 ruskih gradova.

Predsednik Rusije je rekao da je pobeda od kolosalnog značaja.

„Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod“, rekao je Putin i pozvao na minut ćutanja za žrtve.

Putin je izjavio da će Rusija uvek „čvrsto“ braniti svoje interese i osudio povratak rasističkih i „rusofobnih“ ideologija u svetu, prenosi agencija Frans pres.

Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov
Izvor: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

„Rusija će neumorno braniti medjunarodno pravo. Istovremeno čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese i osigurati bezbednost našeg naroda“, rekao je Putin pred vojnicima okupljenim na Crvenom trgu.

Rekao je da se ideje potekle iz nacizma ponovo pojavljuju, osuđujući rasističke, antisemitske i rusofobne izjave, kao i izjave o nacionalnoj superiornosti.

Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera.

Proslave povodom 9. maja u Rusiji, sa vojnim paradama u glavnim gradovima predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva kojim se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu.

Putin redovno optužuje svoje zapadne protivnike za „reviziju“ istorije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobedi nad Adlofom Hitlerom.

„Sovjetski narod je poštovao svoju svetu zakletvu, branio domovinu i oslobodio zemlje Evrope braon kuge, rekao je Putin.

Početak parade u Moskvi označila su zvona Spaske kule na Crvenom trgu.

Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov koji je predao ministru odbrane Sergeju Šojguu, a Šojgu je podneo izveštaj predsedniku Putninu.

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad prestonice bojama državne zastave Ruske Federacije.

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga. Na kraju vojne parade orkestar je izveo pesmu „Pobeda je i dalje mlada“.

Komentari

Vaš komentar