Putin: Borba protiv korone moguća samo udruženim naporima

Svet 04. jun. 202121:40 > 21:452 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je putem video linka, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prisustvovao početku proizvodnje vakcine Sputnjik u Srbiji, izjavio je da je efikasna borba protiv koronaviriusa moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.

„Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbednosti“, rekao je Putin, prenosi RTS.

On je dodao da je potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice u vreme trajanja pandemije, kao i da čudno i kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primenu ruske vakcine. Naglasio je i da je Rusija prešla veliki put od skeptičnih ocena do međunarodnog priznanja vakcine i dodao da je njena efikasnost među najvišim u svetu.

Pročitajte i:

„Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv kovida 19. Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ‘Sputnjik v’ u Srbiji“, rekao je Vučić, koji je govorio na ruskom jeziku.

Dodao je da će humanost Putina i celog ruskog naroda pomoći Srbiji da „Institut Torlak“ postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

„Čovekoljublje koje Ruska Federacija danas iskazuje prema građanima Republike Srbije, predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku“, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da nam „danas iz bratske Rusije stiže i municija za naše oružje protiv kovida 19. Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju četiri miliona doza vakcine Sputnjik V“.

Iz Rusije su sinoć stigle komponente za rusku vakcinu „sputnjik“.

„Sputnjik“, proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu, navodi RTS.

Komentari

Vaš komentar