Pucnjava u predgrađu Čikaga na paradi, najmanje šestoro mrtvih

Svet 04. jul 202219:30 > 22:0433 komentara
Podeli:
pucnjava 4. jul čikago
Izvor: ABC affiliate WLS/ABC7 via REUTERS

Najmanje šest osoba stradalo je u Hajlend Parku, predgrađu Čikaga, tokom parade povodom 4. jula, Dana nezavisnosti. AP javlja da je povređeno 24 osoba. Policija još traga za osumnjičenim.

Policija je prvo saopštila da je stradalo najmanje pet osoba, ali je zapovednik Kris O’Nil nešto kasnije izjavio da je šest mrtvih.

Portparol operativne grupe za zločine okruga Lejk Kristofer Koveli rekao je na konferenciji za novinare da je napadač očigledno otvorio vatru na posetioce parade sa krova neke od zgrada, koristeći pušku koja je pronađena na mestu događaja. Nije mogao da kaže koja zgrada je u pitanju.

Policija Hajlend Parka navela je, kako prenosi CNN, da je osumnjičeni za pucnjavu belac od 18 do 20 godina sa dužom crnom kosom, niže građe i da nosi belu ili plavu majicu.

Producentkinja Tea Ilić koja živi u Čikagu kaže da je situacija u centru tog grada prilično mirna.

„To je svakodnevica trenutno u SAD i više nema ni šok efekta, ljudi samo kažu – ajde, koliko ih je mrtvo, koliko povređeno…  Svakog dana to slušamo, u zemlji gde pištolji imaju više prava od žena, a to je pretužno… I samo budeš srećan što nisi bio na mestu gde se to desilo“, navodi Tea Ilić.

 

pucnjava čikago 4. jul
Izvor : Tanjug/Lynn Sweet/Chicago Sun-Times via AP

Jedan očevidac je rekao za CNN da je čuo nešto nalik na 20-25 pucanja i da je video najmanje jednu osobu krvavu i na zemlji, a AP prenosi reči drugog – koji tvrdi da je video tri krvava tela.

Stotine učesnika parade, neki vidno krvavi, pobegli su sa mesta kojim se kretala parada, ostavljajući za sobom stolice, kolica za bebe i ćebad.

pucnjava 4. jul čikago
Izvor : ABC affiliate WLS/ABC7 via REUTERS

Parada povodom Dana nezavisnosti SAD u predgrađu Čikaga počela je nešto oko 10 sati po lokalnom vremenu, ali posle desetak minuta prekinuta zbog pucnjave, prenosi AP.

pucnjava 4. jul čikago
Izvor : ABC affiliate WLS/ABC7 via REUTERS

Pošto su se čuli pucnji, policija je rekla ljudima da se raziđu i da nije bezbedno biti u okolini.

„Policija reaguje na incident u Hajlend parku. Festival za Dan nezavisnosti je otkazan. Više informacija će biti objavljeno kada budu dostupne“, navodi se u objavi policije.

Hajlend Park se nalazi na oko 40 km severno od Čikaga.

čikago pucnjava 4. jul
Izvor : Tanjug/Lynn Sweet/Chicago Sun-Times via AP

 

Komentari

Vaš komentar