Pućdemon napustio mesto lidera stranke

Svet 04. jun 202223:22
Podeli:
pućdemon
Izvor: RAYMOND ROIG / AFP

Nekadašnji lider španske pokrajine Katalonije Karles Pućdemon, glavna ličnost pokušaja otcepljenja Katalonije 2017. godine, napustio je mesto predsednika svoje katalonske separatističke stranke i na njegovo mesto treba da bude imenovana Laura Boras poznata kao predstavnik tvrdog krila.

„To je moj poslednji kongres u svojstvu predsednika stranke Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya)“, rekao je Pućdemon aktivistima okupljenim u francuskom primorskom gradiću Arželes-sir-Mer u blizini granice sa Španijom.

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidovati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. U međuvremenu je Pućdemon, tadašnji lider te pokrajine, iz Španije pobegao u Belgiju.

Komentari

Vaš komentar