Prvooptuženi za terorističke napade 2015. u Parizu rekao da su meta bili civili

Svet 15. sep 202117:031 komentar
Izvor: Reuters/Gonzalo Fuentes (arhiva)

Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu 2015. godine izjavio je na suđenju da je napadnuta Francuska i da su meta bili civili i stanovništvo, ali da u tome nije bilo ništa lično.

Salah Abdelslam, jedini preživeli grupe naoružanih koji su 13. novembra 2015. godine ubili 130 i povredili nekoliko stotina ljudi u Parizu i okolini, obratio se na sudu u Parizu kao poslednji od 14 optuženih.

Sudija specijalnog suda zatražio je da svi optuženi daju „spontanu i sažetu izjavu“.

U velikoj sudnici vladala je olovna tišina dok su optuženi redom govorili.

Abdeslam, mirnim tonom je govorio oko pet minuta, navodeći da su „teroristi i džihadisti“ zapravo muslimani i da oni predstavljaju „autentični islam“.

Suđenje, koje je počelo 8. septembra, bi trebalo da traje devet meseci.

Napad je 13. novembra 2015. izvelo nekoliko naoružanih ljudi, u blizini punog fudbalskog stadiona, ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana istovremeno su se digla u vazduh trojica bombaša samoubica.

Napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Komentari

Vaš komentar