Prvi slučaj majmunskih boginja kod deteta u Nemačkoj

Svet 09. avg 202213:45
Podeli:
majmunske boginje
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

U Nemačkoj je otkriven prvi slučaj majmunskih boginja kod deteta. U toj zemlji je do sada registrovano više od 2.900 slučajeva majmunskih boginja.

Pročitajte još:

Nemački Institut za javno zdravlje “Robert Koh” je saopštio da je zaražena četvorogodišnja devojčica iz grada Forhajma na jugozapadu Nemačke.

Devojčica, koja živi u zajedničkom domaćinstvu sa dve zaražene osobe, za sada nema simptome. Bolest je otkrivena tokom pregleda, kada su joj uzeli bris grla. Devojčica nije imala kontakt ni sa kim van svog domaćinstva.

U Nemačkoj je pre manje od tri meseca potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, a od tada ih je registrovano ukupno više od 2.900. Većina zaraženih su muškarci, i samo sedam žena.

Iz Instituta Robert Koh su naglasili da se prema dosadašnjim saznanjima virus prenosi bliskim kontaktom, uglavnom tokom seksualnih odnosa. Prema njihovim rečima, većina zaraženih nema teži tok bolesti.

Početkom maja majmunske boginje su počele da se šire svetom iz zapadnoafričkih i centralnoafričkih država, gde je bolest endemska.

Najviše novih slučajeva zaraze je zabeleženo u zapadnoj Evropi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a samo nekoliko dece je zaraženo širom sveta.

Komentari

Vaš komentar