Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin u Ukrajini – ubio čoveka na biciklu

Svet 11. maj. 202221:42 > 21:4413 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Alexander Ermochenko

Vadim Šišimarin (21) prvi je ruski vojnik koji će se naći na optuženičkoj klupi zbog počinjenog ratnog zločina u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko državno tužilaštvo.

Šišimanov, koji je bio komandant jedinice 32010 četvrte tenkovske Kantemirov divizije moskovskog regiona, optužen je da je iz vozila ispalio nekoliko hitaca u 62-godišnjeg nenaoružanog muškarca, koji se u tom trenutku nalazio na biciklu i ubio ga. Zločin se desio 28. februara u selu Čupahivka u Sumi regionu.

Prema saopštenju tužilaštva, ruski vojnici su se dovezli u selo u ukradenom automobilu. Na putu su sreli čoveka koji je razgovarao telefonom dok se vraćao kući. Jedan od starijih po činu naredio je da se čovek ubije, kako ne bi dojavio ukrajinskim snagama da su u selo stigli Rusi.

Optužnica tereti Šišimarina da je iz kalašnjikova ispalio nekoliko hitaca u glavu čoveka, pucajući kroz prozor automobila.

"Šišimarin je trenutno u pritvoru. Istražitelji i tužioci su sakupili dovoljno dokaza koji potvrđuju da je prekršio zakone i običaje ratovanja, u kombinaciji sa ubistvom sa predoumišljajem. Suočava se kaznom zatvora od 10 do 15 godina, ili doživotnom kaznom", saopštila je glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova.

Komentari

Vaš komentar