Prvi razgovor Makrona i premijera Australije nakon krize oko kupovine podmornica

Svet 28. okt. 202114:401 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Pascal Rossignol

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa premijerom Australije Skotom Morisonom prvi put od narušenih odnosa sa Francuskom posle raskida ugovora o kupovini podmornica, vrednog 55 milijardi evra.

Makron je rekao da je „sada na australijskoj vladi da predloži konkretne akcije koje bi bile odraz namere vlasti Australije da redefinišu osnove bilateralnih odnosa i da nastave zajedničko delovanje u indopacifičkom regionu“, saopštila je Jelisejska palata.

„Najveća pažnja biće posvećena situaciji u kojoj se nalaze francuske kompanije i njihovi podizvođači, uključujući australijske, a koji su pogođeni ovom odlukom Kanbere“, dodaje se u saopštenju.

Telefonski razgovor Makrona i Morisona održan je uoči susreta predsednika Francuske i predsednika SAD Džozefa Bajdena pred samit G20 u Rimu. Sastanak je ugovoren ranije zbog spora oko ugovora o podmornicama.

Australija je u septembru prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica.

Kao središte novog bezbednosnog pakta, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Komentari

Vaš komentar