Stotine maloletnika među uhapšenima u Rusiji, snimci brutalnosti obišli svet

Svet 24. jan. 202120:45 > 21:18109 komentara
Podeli:
protest Rusija, Sankt Petersburg
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Dmitri Lovetsky

Više od tri i po hiljade uhapšenih, među kojima su i stotine maloletnika, snimci brutalnosti policije koji su obišli svet - bilans je jučerašnjih protesta širom Rusije. Demonstranti u brojnim ruskim gradovima tražili su puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog. Na događaje u Rusiji reagovali su i Stejt dipartment, ali i Brisel. Već u ponedeljak Rusija će biti tema na sastanku ministara spoljnih poslova EU.

Ovo su verovatno i najveći protesti u eri Vladimira Putina. Nije ovo borba, naravno, samo za disidenta Alekseja Navaljnog, već i za možda nemoguće – odlazak Putina. Protesti su održani u stotinak ruskih gradova, u Moskvi je bilo 40.000 ljudi.

Izvor: N1 Zagreb/ Reuters

„Pre svega ljuta sam, jer nailazimo na zatvorena vrata, uprkos tome što plaćamo porez, radimo za državu. Nisam napustila ovu zemlju jer sam verovala da postoji svetlija budućnost“, navodi jedna od demonstrantkinja.

Od grudvi na policiju do žestoke osvete pendrecima. Uhapšeno je oko 3.500 ljudi, među njima najmanje 300 maloletnika.

Povezano:

„S obzirom na to kako se s Rusima obično grubo postupa, ne mogu reći da se bojim. Više se bojim onoga u što bi se mogao pretvoriti moj život i život moje porodice ako se ovo bezakonje nastavi“, kaže građanka sa protesta.

Ni stariji nisu bolje prošli. Bes javnosti izvazvao je snimak na kom se vidi da policija udara 54-goidšnju ženu u Sankt Petersburgu. Zadobila je povrede glave, a nastavljena je istraga o tome.

Rusija, protest
Izvor : Foto: Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bes se prelio i preko okeana – protesti ispred ruskog konzulata u Njujorku. Za razilku od Amerike, gde izborima možete smeniti Trampa, kažu, nema načina da „uklonite“ Putina.

„Dakle, razmislite o tome, kao da želite Trampa izbaciti iz ureda – ljudi u Rusiji ne mogu učiniti ništa da Putina zbace s vlasti. I, u principu, ne postoje ljudska prava. Putin nije predsednik, on je šef mafije“, kaže demonstrant u Njujorku, Nik.

Naposletku, reakcija i iz visokih političkih krugova. Primenu sile prema demonstrantima osudio je i američki Stejt dipartment, žali i Evropska unija.

„Smatram da je ovo pokazivanje autoriteta veoma zabrinjavajuće. Mislim da je ovaj autoritarni nalet vrlo zabrinjavajući. Nedopustiva su ova kolektivna i preventivna hapšenja koja dovode u pitanje vladavinu zakona. Takođe, smatram da je uspeh demonstracija širom ruske teritorije – impresivan“, naveo je Žan-Iv le Drijan, francuski ministar spoljnih poslova.

Sutra, u ponedjeljak, ministri spoljnih poslova razgovaraće o „daljim koracima“. Podsetimo, zbog Navaljnog Evropski parlament traži nove sankcije za Rusiju. Putin se, naravno, ne čini previše zabrinutim.

Komentari

Vaš komentar