Protesti u Libanu zbog ukidanja subvencija za gorivo

Svet 12. avg. 202121:055 komentara
Podeli:
Protesti, Liban
Izvor: REUTERS/Aziz Taher

Demonstranti su blokirali puteve u raznim delovima Libana, gnevni zbog odluke centralne banke da ukine subvencije za gorivo.

U selu Zahrani na jugu je vozač pokušao da se probije kroz masu i pregazio jednog demonstranta, teško ga povredivši, javila je državna novinska agencija.

Odluka o ukidanju subvencija će po svoj prilici izazvati poskupljenje gotovo sve robe usred parališuće ekonomske krize.

Odlazeći premijer Libana Hasan Diab koji je podneo ostavku pre godinu dana je izjavio da je iznenađen i odluku centralne banke označio „neodgovornom“ i nelegalnom, obećavši na sastanku sa članovima vlade da će i dalje biti subvencija.

Mesecima se očekivalo da će subvencije biti ukinute jer su se istrošile rezerve banke, ali su se danas političari distancirali i kritikovali guvernera centralne banke Riada Salameha.

On se u sredu sastao sa predsednikom Libana i visokim bezbednosnim zvaničnicima i zvaničnicima vlade kojima je navodno rekao da subvencije moraju prestati.

Ostalo je nejasno kako će prelazna vlada nastaviti da ih daje ako centralna banka ne odobri kredite.

Vlada Hasana Diba je saopštila da će benzinske pumpe nastaviti da prodaju benzin i dizel u narednim danima po subvencionisanim cenama i kritikovala banku i guvernera, upozorivši da će „biti odgovrni za katastrofalne posledice jednostrane odluke“.

Centralna banka tvrdi da su u proteklim nedeljama subvencije pomogle samo biznismenima i da uprkos pomoći od 800 miliona dolara samo tokom prošlog meseca goriva ima malo na tržištu.

Za nestašice se krivi krijumčarenje, stvaranje zaliha i nesposobnost vlade da osigura isporuke uvoznog goriva.

Mnoge benzinske pumpe su danas bile zatvorene i neki eksperti predviđaju da će gorivo biti petostruko skuplje.

U junu je parlament odobrio jednogodišnju novčanu pomoć za pola miliona siromašnih porodica, ali još nije jasno kako će se ostvariti taj projekat u visini od 556 miliona dolara, kako se procenjuje, koji bi trebalo da zameni sistem subvencija.

Odluka centralne banke mogla bi da ublaži nestašice, ali će po svoj prilici povećati napetost u toj maloj mediteranskoj zemlji u kojoj pola stanovništva živi ispod granice siromaštva, a finansijska kriza zbog korupcije i lošeg upravljanja traje od 2019. godine.

Kriza se pogoršala jer politički lideri ne mogu da se dogovore o novoj vladi koja bi pregovarala o paketu obnove sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zbog nestašice goriva je ranije izbijalo nasilje i vozači su se tukli na benzinskim pumpama. U ponedeljak je u takvim sukobima ubijeno troje ljudi.

Komentari

Vaš komentar