Protesti širom Francuske zbog mera protiv epidemije koronavirusa

Svet 24. jul. 202118:4026 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Nekoliko desetina hiljada ljudi je širom Francuske protestovalo zbog mera uvedenih protiv epidemije koronavirusa i širenja delta soja tog virusa.

U Parizu su na skupu na Trgu Bastilje pretežno bili pripadnici građanskog pokreta Žuti prsluci.

Agencija Frans pres na licu mestu je javila da je bilo nekoliko sporadičnih incidenata.

U Parizu je održan još jedan skup na Trgu Trokadero kod Ajfelove kule. Okupljeni su pevali himnu „Marseljezu“, a skup je održan na poziv bivšeg poslanika ekstremne desnice u Evropskom parlamentu Florijana Filipoa.

Parižani su na oba skupa uzvikivali „sloboda“, nosili francusku zastavu i transparente sa natpisom „Slobodan sam, nisam tvoje zamorče“.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Skupovi su održani, iako građani generalno smatraju da je dobra nedavno doneta odluka vlade da vakcina protiv koronavirusa bude obavezna za medicinsko osoblje i druge profesije.

Od ove nedelje Francuzi moraju da za odlazak u bioskop, pozorište, muzej, ili na sportske događaje pokažu sanitarnu propusnicu, odnosno dokaz da su vakcinisani protiv koronavirusa, preležali virus, ili da pokažu negativni test.

Sanitarna propusnica biće u avgustu obavezna za restorane, barove i putovanje vozom.

Slični skupovi održani su u oko 100 gradova u Francskoj. Na skupovima su građani koji se protive nošenju maske, vakcinaciji i karantinu.

Komentari

Vaš komentar