Protesti na jugu Čilea zbog policijske brutalnosti

Svet 06. feb 202121:31 > 21:32
Izvor: REUTERS/Andres Quezada

Protesti zbog navodnog policijskog nasilja pokrenuti su na jugu Čilea, pošto je na društvenim mrežama postavljen snimak policajca koji puca u uličnog žonglera, a u neredima je zapaljeno nekoliko zgrada.

Policajac je zadržan zbog istrage, a policija je saopštila da se 27-godišnji Francisko Martines Romero opirao policiji prilikom rutinske provere identiteta.

Lokalni novinski mediji prikazali su oko 10 zgrada zapaljenih u turističkom gradu Pangipuli posle oružanog incidenta u petak, a vlasti su prijavile i druge proteste u glavnom gradu Santijagu.

U video snimku koji je široko kružio društvenim mrežama vidi se policajac kako puca ka stopalima čoveka koji je držao i povremeno mahao nečim nalik na dve tupe mačete, korišćene tokom nastupa. Trenutak zatim, skočio je i pojurio prema policajcu. Ispaljeno je nekoliko hitaca, a muškarac se srušio na ulici.

Lokalni sudija naredio je da policajac čiji identitet nije saopšten, bude zadržan zbog istrage dva dana.

Video snimak izazvao je gnev u zemlji koja je poslednjih godina bila suočena sa kontroverzama oko navoda o policijskoj brutalnosti prema demonstrantima.

Nacionalni institut za ljudska prava saopštio je da je više od 450 ljudi zadobilo povrede oka navodno nesmrtonosnim projektilima koje je policija ispaljivala tokom uličnih protesta 2019. godine.

Komentari

Vaš komentar