Protesti ispred Apelacionog suda u Švajcarskoj zbog smanjenja kazne silovatelju

Svet 08. avg. 202120:446 komentara
Podeli:
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Stotine ljudi protestovalo je ispred Apelacionog suda u Švajcarskoj koji je prošlog meseca smanjio zatvorsku kaznu silovatelju, uz obrazloženje da je silovanje trajalo samo 11 minuta i da žrtva nije teško povređena, javili su lokalni mediji.

Demonstranti, uglavnom žene, su ispred zgrade suda u Bazelu nosili transparente i skandirali: „11 minuta je previše“.

Aprlacioni sud je 33-godišnjem silovatelju kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca, na koliko je bio osuđen u prethodnom postupku, smanjio na tri godine, prenelo je portal „20minuten.ch“.

U prošlomesečnoj presudi, sudija je takođe naveo da je žrtva silovanja slala „određene signale“, preneli su švajcarski mediji. Portparolka suda je odbila da objasni tu izjavu.

Silovanje se dogodilo u februaru prošle godine posle posete noćnom klubu. Ženu su silovali 33-godišnjak i 17-godišnji mladić kome se sudi pred švajcarskim sudom za maloletnike. Identitet žrtve i optuženog nije naveden.

Advokat žrtve je rekao je da je ona šokirana presudom Apelacionog suda jer se čini da je njome delimično za silovanje okrivljena sama žrtva.

Sudija je presudu saopštio prošlog meseca u sudnici, ali će ona zvanično biti objavljena tek za nekoliko nedelja, naveo je sud.

Komentari

Vaš komentar