Protesti desnice u Španiji protiv pomilovanja katalonskih lidera

Svet 13. jun 202115:472 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Javier Barbancho

Hiljade ljudi u Madridu protestovalo je zbog plana španske vlade da pomiluje desetine separatističkih lidera koji su osuđeni zbog pokušaja da se održi zabranjen referedum o nezavisnosti Katalonije, što je najveći izazov jedinstvu zemlje u novijoj istoriji. Demonstracije, koje je organizovala grupa iz civilnog sektora za promociju ujedinjene Španije, održane su na centralnom trgu Kolon koji je postao simbol političkih skupova krajnje desnice.

Premijer Španije Pedro Sančez nije predložio pomilovanje 12 političkih i građanskih lidera, koji su se u oktobru 2017. godine zalagali sa održavanje zabranjenog referenduma i proglašenja nezavisnosti Katalonije, ali je podržao predlog.

Svoju nameru obrazložio je kao mogući put da se Katalonci i Španci ponovo zbliže posle krivičnih gonjenja koja su većinu katalonskih lidera stavila iza rešetaka.

Sančez se suočava sa kritikama u sopstvenom socijalističkom taboru, gde potencijalna pomilovanja smatraju rizičnim političkim potezom.

Iako se više od 60 odsto Španaca protivi pomilovanjima, a samo 29,5 odsto ih podržava, prema nedavnoj anketi za list El Mundo, istraživanja sprovedena u Kataloniji pokazuju podršku od 60 do 70 odsto.

Protivnici kažu da separatisti nisu pokazali nikakvo kajanje zbog svog prkosa prema španskom ustavu i da im Sančez daje ustupke u zamenu za podršku katalonskih poslanika u nacionalnom parlamentu.

Komentari

Vaš komentar