Protest u Moskvi zbog izbora, ljudi kažu „ponovo smo prevareni“

Svet 25. sep. 202119:595 komentara
Podeli:
Protest, Moskva, Rusija
Izvor: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Stotine ljudi, ljutih zbog prošlonedeljnih parlamentarnih izbora, pridružile su se protestu u centru Moskve, noseći transparente s natpisima i porukama "vratite izbore", javlja Rojters.

Protest je organizovalo nekoliko političara, mahom komunista, koji tvrde da su prevareni i pozivaju na ukidanje elektronskog glasanja.

„Došla sam ovde danas jer smo ponovo prevareni“, rekla je jedna žena na protestu.

Ruska policija privela je u petak nekoliko opozicionih aktivista i upozorila da će prekinuti sve ilegalne skupove tokom vikenda, ali britanska agencija navodi da tokom dana nije bilo informacija o hapšenjima na protestu.

Novinska agencija Interfax objavila je procenu moskovske policije da se na protestu okupilo oko 400 učesnika, uključujući novinare, dok Rojters – pozivajući se na očevice, navodi da je bilo oko 1.500 ljudi.

Konačni rezultati izbora objavljeni su u petak i po njima je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja podržava predsednika Vladimira Putina, osvojila 324 od 450 mesta u ruskoj Dumi.

Kremlj je objavio da želi da se elektronsko glasanje, koje je korišćeno u Moskvi i u nekoliko drugih regija na prošlonedeljnim izborima, uvede i širom zemlja na budućim izborima, navodi Rojters.

Komentari

Vaš komentar