Protest u Budimpešti zbog homofobnog zakona, srce duginih boja kod parlamenta

Svet 08. jul. 202115:4213 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

Organizacije civilnog društva protestovale su u Mađarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao "homofoban" i koji je EU najoštrije osudila. Organizacije su postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Zakonom, koji je danas stupio na snagu, zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.

„Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad decom i LGBT+ zajednicom na poguban i obmanjujući način“, izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel u Mađarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici.

„Nećemo menjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona“, poručio je Vig.

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba optužila je premijera Viktora Orbana za „stigmatizaciju zajednice“, predstavljajući se kao „branilac slobode“.

Orban tvrdi da je cilj zakona da se „zaštite prava dece“ i upozorio Brisel da se ne meša u obrazovanje mladih Mađara.

„Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo“, ponovio je Orban u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je zapretila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.

Na ulicama Budimpešte, televizijski kanal RTL Klub je u znak protesta prekrio reklame na kojima je prikazan homoseksualni par u okviru promocije jedne od popularnih sapunica.

„Zabrinuti smo da zakon ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i diskriminiše neheteroseksualne pripadnike našeg društva“, napisao je kanal.

Komentari

Vaš komentar