Protest u Berlinu zbog G7, aktivisti traže da najbogatiji otpišu dug siromašnih

Svet 27. jun 202212:531 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Mang TPX IMAGES OF THE DAY

Nekoliko desetina klimatskih aktivisti blokiralo je u ponedeljak, drugog dana samita G7 u Nemačkoj, ministarstvo finansija u Berlinu. Demonstranti, koji protestuju u više gradova, zahtevaju da najbogatije zemlje sveta otpišu dogovanja najsiromašnijih.

U Berlinu, oko 40 demonstranata je okupiralo ulaze u ministarstvo, saopštila je policija. Nekolicina je zalepila šake za trotorar ili zgradu, pa je policija morala da ih odlepi. Neko je ministarstvo gađao bojom.

Izvor : REUTERS/Christian Mang TPX IMAGES OF THE DAY

Okupljeni su držali plakate sa natpisima poput „globalni dug – globalni zločin“ i „G7 – precrtajte dug.“

„Poput mnogih na globalnom severu, Nemačka deli istorijsku odgovoronost za klimatsku krizu i na neki način zbog klime duguje ostatku sveta. Kao članica G7 ima ogroman uticaj na svetsku politiku. Zato smo ovde na pravom mestu,“ rekla je aktivistkinja Kim Vajer.

Izvor : REUTERS/Christian Mang

Protest u Berlinu samo je jedna od niza akcija u Nemačkoj tokom samita G7 koje demonstranti održavaju pod geslom „klimatski dug.“

Organizatori su saopštili da pozivaju bogate da otpišu dug koji siromašne zemlje sa južne hemisfere drži u „dužničkoj klopci“ i primorava ih da nastave ekploataciju fosilnog goriva.

Komentari

Vaš komentar