Protest u Atini zbog vladinih propusta u gašenju požara, Micotakis se izvinio

Svet 10. avg. 202113:41 > 17:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Louiza Vradi

Više stotina Grka protestovalo je ispred parlamenta u Atini zbog vladinih propusta u gašenju požara. Demonstranti, od levičara do ekologa, kritikuju vlast zbog malog izdvajanja novca za specijalne vatrogasne jedinice i opremu, kao i zbog vođenja politike koja je protiv životne sredine. U grčkim medijima i na društvenim mrežama besni građani sve glasnije kritikuju vlast zbog loše organizacije i nedovoljnog broja vatrogasaca koji su angažovani.

Povezane vesti

„Protestujemo jer je vlada dozvolila da cela Grčka gori zato što joj je profit ispred ljudi. Bunimo se jer se milioni evra daju za kupovinu borbenih aviona i za policiju, a ne za neophodnu opremu za vatrogasne jedinice“, rekao je jedan od demonstranata, prenosi RTS, pozivajući se na grčke medije.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis priznao je greške i izvinio se Grcima zbog propusta u sprečavanju i suzbijanju razornih požara.

Micotakis je u televizijskom obraćanju naciji rekao da obim katastrofe, posebno na Eviji, slama srca svih Grka. Naglasio je da je prioritet sačuvati živote.

„Greške će biti utvrđene i ispravljene. Pozivam naciju na jedinstvo u ovom trenutku. Potpuno razumem bol sunarodnika koji su videli kako im kuće ili imovina gore. Uništene šume će biti obnovljene, biće izgrađena klimatska odbrana i nadoknađena šteta onima čija je imovina uništena u požarima. Vlada je odobrila paket od 500 miliona evra za Eviju i region Atike. Klimatska kriza kuca na vrata cele planete“, rekao je Micotakis.

Naveo je da su u proteklih nekoliko dana organizovane 63 evakuacije stanovništva, dok je širom zemlje izbilo 586 požara, koje je pogoršao toplotni talas. Više od 500 njih i dalje gori širom zemlje.

Komentari

Vaš komentar