Protest britanskih prevoznika morskih plodova: „Bregzit je krvoproliće“

Svet 18. jan. 202115:113 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Britanske firme za trgovinu plodovima mora izvezle su danas svoje kamione ispred Parlamenta u Londonu da protestuju zbog novih propisa vezanih za Bregzit koji im, kako kažu, guše posao.

Desetak velikih kamiona, na jednom od kojih stoji natpis „Bregzit krvoproliće“ provozalo se ispred Parlamenta i parkiralo ispred Dauning strita, sedišta britanskog premijera Borisa Džonsona.

povezane vesti

Britanske ribarske zajednice bile su medju najžustrijim zagovornicima izlaska iz Evropske unije zbog obećane šanse da Britanija napusti komplikovan sistem kvota za ribarenje u EU i povrati kontrolu nad odlukom o dozvolama za lov u britanskim vodama.

Ali sada neki u britanskoj ribarskoj industriji kažu da ih čeka propast zbog prekomerne birokratije potrebne za prevoz njihovog ulova van zemlje. Prošle nedelje jedan šef škotske ribarske firme zapretio je da će izručiti svoj truli ulov pred vrata političara ako se situacija ne popravi.

Prema novom trgovinskom sporazumu posle Bregzita izmedju Velike Britanije i EU postignutom prošlog meseca udeo EU u ulovu u britanskim vodama se smanjuje za 25 odsto tokom prelaznog petogodišnjeg perioda. Posle isteka tog perioda moraće da se pregovara o novim kvotama.

Istovremeno Britanski izlazak iz EU znači nove troškove i propise za izvoznike, što je veliki problem pošto Britanija izvozi najveći deo ribe koju ulovi.

Neke ribarske kompanije navode da im novi propisi onemogućuju da izvoze svoj ulove u Evropu. Neki britanski ribari su počeli da istovaruju ulov u Danskoj, članici EU da bi ostala u evropskom bloku.

Džonsonova konzervativna vlada nazvala je ova pitanja početnim teškoćama koje će se brzo otkloniti.

Komentari

Vaš komentar