Proglašen krivim za ubistvo 10 pešaka u Torontu

Svet 03. mar 202121:31 > 21:34
Podeli:
Izvor: Porodice žrtava ispred suda. Foto: REUTERS/Chris Helgren

Kanađanin koji je ubio 10 pešaka kombijem u pešačkoj zonu u Torontu proglašen je krivim po svih 26 optužnica povezanih sa napadom 2018. godine, prenosi BBC.

Presuda je uživo prenošena na Jutjubu zbog pandemije. Kako javlja Foks, preti mu automatska doživotna kazna bez uslovnog otpusta najmanje 25 godina. Izricanje kazne biće obavljeno naknadno.

Podsetimo, vozač kombija usmrtio je u aprilu 2018. godine u Torontu deset pešaka, dok je 16 ljudi povređeno.

Alek Minasijan (28) priznao je napad, ali njegovi advokati tvrdili su da nije krivično odgovoran zbog svog poremećaja „iz autističnog spektra“.

Sudija En Maloi prihvatila je dijagnozu, ali je presudila da je ipak, uprkos poremećaju, bio sposoban da shvati da su njegovi postupci i moralno i zakonski pogrešni. Odbacila je tvrdnje odbrane da je bolest dovela do nerazvijanja empatije kod optuženog, navodeći da nedostatak i nesposobnost imanja empatije ne može da bude argument.

Minasijan se suočio sa 10 optužbi za ubistvo i 16 optužbi za pokušaj ubistva, a žrtve su bile u dobi od 22 do 94 godine.

On je iznajmio kombi tri nedelje pre napada a istražiteljima je priznao da je njime krenuo da ubije što više ljudi, kao i da mu je inspiracija bila mizogena neformalna onlajn zajednica „Incel“, u kojoj se uglavnom okupljaju mladići koji za nedostatak seksualne aktivnosti krive žene.

Na pitanje istražitelja šta misli o tome što je učinio i kako se oseća zbog nesreće koju je naneo, odgovorio je: „Osećam kao da sam ispunio svoju misiju“.

Sutkinja je ocenila da je pažljivo birao automobil kojim je obavio zločin – da bude dovoljno mobilan, a i da pričini što veću štetu.

Komentari

Vaš komentar