Priznao ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi i izvinio se

Svet 20. okt. 202119:373 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Amy Beth Bennett/South Florida Sun Sentinel via AP, Pool

Nikolas Kruz priznao je krivicu za ubistvo 17 osoba u pucnjavi u njegovoj bivšoj srednjoj školi u Parklendu na Floridi, ostavljajući poroti da odluči da li će biti osuđen na dozivotni zatvor ili smrtnu kaznu, što je među najvećim masakrima u školi. Rođaci žrtava koji su sedeli u sudnici i pratili saslušanje preko platforme Zoom plakali su i odmahivali su glavom dok se Kruz izjašnjavao i kasnije se izvinio za svoje zločine.

„Danas smo videli hladnog i proračunatog ubicu kako priznaje ubistvo moje kćerke Đine i 16 drugih nevinih žrtava u njihovoj školi“, rekao je Toni Montalto.

Povezane vesti

Izjašnjavanje o krivici otvara kazneni postupak u kojem će 12 porotnika odlučiti da li Kruz (23) treba da bude osuđen na smrt ili doživotni zatvor bez uslovnog otpusta.

S obzirom na popularnost slučaja, okružni sudija Elizabet Šerer rekla je da će morati da se provere hiljade ljudi pre izbora porotnika, koji je zakazan za 4. januar.

Kruz je optužen po 17 tačaka za ubistvo i 17 tačaka za pokušaj ubistva u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu, 14. februara 2018. godine.

Dok je nekoliko roditelja odmahivalo glavom, Kruz se izvinio rekavši: „Žao mi je zbog onoga što sam učinio. … Ne mogu ponekad da živim sam sa sobom“. On je dodao da bi voleo kad bi oni koji su preživeli njegovu pucnjavu u školi odlučivali da li treba da živi ili da bude osuđen na smrt.

Entoni Borges, bivši učenik koji je pogođen pet puta i teško ranjen, rekao je novinarima nakon saslušanja da prihvata Kruzovo izvinjenje, ali je napomenuo da nije na njemu da odlučuje o sudbini priznatog ubice.

„Doneo je odluku da puca u školu“, rekao je Borges. “ Nisam ja Bog da bi odlučivao da li on treba da bude pogubljen ili ne. To nije moja odluka. Moja odluka je da budem bolja osoba i da promenim svet za svako dete. Ne želim da se ovo ikome više dogodi“.

Kruz je imao 19 godina kada je iz puške „AR-15“ ubio 14 učenika i tri radnika u svojoj bivšoj školi. Tada je ranjeno još 17 osoba. On je godinu dana ranije izbačen iz škole zbog više puta ponovljenog nasilničkog ponašanja.

Komentari

Vaš komentar