Avion Cesna srušio se u Baltičko more, strahuje se da je četvoro stradalo

Svet 04. sep 202220:35 > 23:0019 komentara
Podeli:
mali avion cesna
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Privatni avion, koji je poleteo iz Španije, srušio se kod obale Letonije u Baltičko more, saopštila je švedska spasilačka služba, nakon što je NATO podigao mlaznjake da prate njegov nepravilan kurs. Strahuje se da su poginula četiri putnika.

Avion Cesna 551, registrovan u Austriji, leteo je iz Heresa ​​u južnoj Španiji, odakle je poleteo u 12.56 po GMT bez određene destinacije, navodi se na sajtu FlightRadar24, a prenosi Rojters.

Skrenuo je dva puta, u Parizu i Kelnu, pre nego što je krenuo pravo preko Baltika, prolazeći pored švedskog ostrva Gotland. U 17.37 po GMT, počeo je da rapidno gubi brzinu i visinu, pokazao je sajt za praćenje leta.

„Saznali smo da se avion srušio u more severozapadno od grada Ventspilsa u Letoniji. Nestao je sa radara“, rekao je portparol švedske spasilačke službe.

Nemački list Bild je javio da je avion ubrzo posle poletanja prijavio da ima problema sa pritiskom u kabini. Ali vlasti su izgubile radio kontakt ubrzo posle toga i NATO španski i francuski borbeni avioni poslati su da presretnu avion.

Međutim, kada su stigli do letelice nisu videli nikoga u pilotskoj kabini.

Letelica registrovana u Austriji bila je na putu za Keln u Nemačkoj. Nemački mediji javili su da je u avionu bila pored pilota tročlana porodica, muškarac, žena i njihova ćerka.

Helikopter litvanskih vazduhoplovnih snaga poslat je na mesto nesreće radi traganja i spasavanja na zahtev susedne Letonije, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga. Portparoli letonskih službi za kontrolu letenja i spasavanja nisu bili odmah dostupni.

Borbeni avioni NATO su ranije poleteli da prate avion, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga Rojtersu.

Borbeni avioni bili su iz misije baltičke vazdušne NATO policije na aerodromu Amari u Estoniji, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga Rojtersu.

Misiju u vazduhoplovnoj bazi trenutno čine četiri aviona Eurofighter nemačkog ratnog vazduhoplovstva, navodi NATO. Portparol nije rekao koliko je aviona bilo niti dalje komentarisao.

Ostaci aviona i naftna mrlja pronadjeni su na mestu pada, javili su švedski mediji.

Komentari

Vaš komentar