Princ Filip sahranjen u dvorcu Vindzor

Svet 17. apr. 202116:55 > 19:3419 komentara
Podeli:
sahrana princa filipa
Izvor: Izvor: Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS

Britanski princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete Druge, sahranjen je u kraljevskoj kripti u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

U skladu sa merama protiv epidemije koronavirusa koje su trenutno na snazi u Velikoj Britaniji, službi u kapeli su prisustvovali samo članovi kraljevske porodice, uključujući i princa Harija, koji se zajedno sa suprugom Megan, ranije distancirao od kraljevske porodice.

I sam princ Filip je ranije izjavio da želi skromnu sahranu.

sahrana princa filipa vilijem i hari
Izvor : Izvor: Alastair Grant/Pool via REUTERS

Vozilo sa kovčegom princa Filipa do kapele su dopratili najuži članovi kraljevske porodice. Predvodili su je princ Čarls i princeza Ana, Endru i Edvard, a iza kovčega sa telom princa Filipa – nalazili su se prinčevi Vilijem i Hari.

Ispraćen je uz vojne počasti, a na kovčegu su mu bile oficirska šapka Kraljevske mornarice i sablja.

Kovčeg princa od dvorca do kapele nosili su predstavnici britanske vojske, a opelo je vodio poglavar Anglikanske crkve, nadbiskup Džastin Velbi.

sahrana princa filipa kraljica elizabeta druga
Izvor : Izvor: Jonathan Brady/Pool via REUTERS

Kovčeg je bio prekriven njegovom ličnom zastavom, čije četvrtine predstavljaju Dansku, Grčku, plemićku porodicu Mauntbaten i grad Edinburg.

Kraljica Elizabeta, koja je odala poslednju poštu svom suprugu sa kojim je bila u braku više od 70 godina, povorku je pratila u vozilu. Tokom službe u kapeli, sedela je sama, noseći crninu i masku na licu.

Filip je preminuo 9. aprila u 100. godini.

Rođen je u Grčkoj 1921. kao princ Filip od Grčke i Danske.

Nakon službe u mornarici u Drugom svetskom ratu, 1947. se oženio tada princezom Elizabetom, koja je pet godina kasnije postala kraljica.

Princ Filip 2017. objavio je da više neće obavljati obaveze kao član kraljevske porodice.

Svoju sahranu je u velikoj meri sam osmislio.

Komentari

Vaš komentar