Princ Čarls od bivšeg katarskog premijera primio tri miliona evra u kešu

Svet 26. jun 202214:516 komentara
Podeli:
Izvor: Justin Tallis/Pool via REUTERS/File Photo

Princ Čarls je prihvatio kofer sa milion evra u kešu od bivšeg katarskog premijera, piše Sandej tajms.

List, čije pisanje prenosi BBC, navodi da je to bila jedna od tri donacije u kešu od šeika Hamada bin Džasima, ukupne vrednosti tri miliona evra.

Povezane vesti

Iz zvanične rezidencije princa Čarlsa i njegove supruge Kamile navedeno je da su donacije od šeika odmah prosleđene u humanitarni fond princa i sleđene su sve ispravne procedure.

Nema nagoveštaja da su isplate bile nelegalne, piše BBC.

Prema Sandej tajmsu, princ Čarls je tri donacije u kešu dobio od bivšeg premijera između 2011. i 2015. godine.

Donacije dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa bile su pod lupom prethodnih meseci, nakon navoda da je jedna od njih ponudila saudijskom donatoru pomoć da mu obezbedi britansko državljanstvo.

Londonska policija je saopštila ranije ove godine da istražuje tvrdnje o prinčevoj fondaciji prema zakonu o sprečavanju zloupotreba iz 1925. godine.

BBC navodi da je fondacija ponudila punu saradnju, a iz rezidencije princa Čarlsa su naveli da on nije znao o navodnoj ponudi za državljanstvo na osnovu donacija njegovim dobrotvornim organizacijama.

Bivši prinčev sobar i izvršni direktor fondacije Majkl Foset podneo je ostavku prošlog novembra pošto je dobrotvorna organizacija počela da istražuje te tvrdnje.

Istraga je otkrila da je on koordinirao sa „mešetarima“ da milijarder Mahfuz Marej Mubarak bin Mahfuz dobije orden komandanta najizvrsnijeg ordena britanske imperije, što je Mahfuz opovrgao.

Ali, zaključeno je da nema dokaza da su poverenici bili upoznati sa tom „koordinacijom“.

Komentari

Vaš komentar