Presušuje izvor reke Temze zbog visokih temperatura i suše

Svet 09. avg 202212:07 > 16:242 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Dylan Martinez

Zbog toplog vremena i suše koji vladaju duže vreme, presušuje izvor reke Temze u Velikoj Britaniji.

Rob Kolins, direktor za politiku i nauku u The Rivers Trust, kazao je da se, zbog velike suše koja je prisutna u zemlji, izvor reke pomerio za osam kilometara nizvodno, od Cirencestera do Somerford Kejnsa.

„Nakon dugog sušnog perioda presušuje izvor Temze u Gločesteršajeru i trenutno samo više od osam kilometara nizvodno moguće je videti slabiji tok“, kazao je Kolins.

Veruje da će u narednim nedeljama temperature vazduha dodatno rasti, a smatra i da je zbog klimatskih promena u Velikoj Britaniji potrebno biti spreman na duže sušne periode.

Smatra da će doći do pojačane konkurencije za smanjene izvore, kao i razornih uticaja na život u vodi, a predviđa i češće i intenzivnije nestašice vode.

Iz najveće engleske kompanije za vodu i otpadne vode Thames Water 4. avgusta su korisnike u Londonu upozorili da bi u narednim nedeljama moglo doći do zabrane upotrebe creva za navodnjavanje.

Navedeno je da je potražnja najveća u poslednjih 25 godina i da je ove godine prvi put nivo podzemnih voda opao ispod proseka.

Podaci Meteorološkog zavoda Velike Britanije pokazuju kako je jul ove godine bio najsušniji jul od 1935. godine, dok je za Istočnu Angliju, jugoistok i jug Velike Britanije najsušniji ikada.

Komentari

Vaš komentar